Magánnyomozás Professzionális Magánnyomozó Képzés
Csütörtök, 2019-10-24, 00:03
Magánnyomozás Professzionális Magánnyomozó Képzés
Nyitólap | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés


 

Jelenleg ahhoz, hogy valaki a civil szférából magánnyomozói területre kerüljön, el kell végezzen egy OKJ-s Magánnyomozó tanfolyamot.

Persze, ezen tanfolyam feltételekhez kötött: érettségi, szakmai orvosi alkalmasság, büntetlen előélet, felhasználói szintű számítógépes ismeretek,stb.

Oktatott tantárgyak: alkotmányjog, jogi ismeretek, közigazgatási jog, személyes és közérdekű adatok, magánnyomozás törvényi háttere, polgárjog, szabálysértési jog, büntetőjog, büntető eljárásjog, kriminalisztika, pszichológia és szakmai gyakorlat. Az oktatás (450 óra) nagyrészt elmélet (ami természetesen fontos) és 80 óra gyakorlat…Sajnos olyan gyakorlati oktatás, ami teljeskörűen felkészítené a hallgatókat a terepen végzett feladatok végrehajtására már nem fér bele az oktatás tematikájába. Pedig a gyakorlati ismeretek elsajátítása mindenképpen szükséges ahhoz,hogy eredményes és hatékony munkát tudjon végezni.
 
Összegezve:
Ha valaki ezen a területen szeretne dolgozni és semmilyen szakmai tapasztalata és végzettsége nincs,akkor mindenképpen szükséges megszereznie a megfelelő elméleti és gyakorlati tudást.
 
Jelenlegi tanítványaim közül és van aki cégszerűen szeretné ezt a tevékenységet végezni, így a javaslatomra OkJ-s tanfolyamra jár,hogy az engedély kiváltásához megszerezze a szükséges elméleti tudást,tőlem pedig megtanulja,hogy hogyan kell dolgozni az utcán.
 
Az alábbi gyakorlati ismeretek megszerzése mindenképpen szükséges az eredményes és hatékony munkavégzéshez:
 
Oktatás részét képező területek a teljesség igénye nélkül:
- Rejtett (álcázott) kép és hangrögzítő eszközök használata a megfigyelésben
- Titkos információszerzés
- Információszerzés online,illetve egyéb adatbázisokból kiegészítő nyomozáshoz
- Lehallgatóeszközök,Lehallgatás-mentesítés
- Online nyomkövetés
- Rádióeszközök gyakorlati használata a megfigyelésben
- Operatív gépjárművezetés,megfigyelés gépjárművel
- Gyalogos megfigyelési gyakorlatok
- Objektumok megfigyelése
- Megfigyelés tömegközlekedési eszközökön
- Különböző előadások(maszkírozás,nyomrögzítés,DNS-minta szerzés,grafológia stb.)
- Megfigyelés objektumokban(vendéglátó egységek,szállodák,bevásárló központok,stb.)
- Megfigyelés extrém helyeken
- Megfigyelés felfedése,"lerázása" a gyakorlatban
- Tájékozódás,városismereti gyakorlatok

Az oktatás során az alábbi készségek,képességek fejlesztésére is sor kerül a gyakorlatok által:
- Alkalmazkodási képesség
- Egyéni és csoportos döntéshozatal
- Együttműködés
- Gyors helyzetfelismerés és problémamegoldó képesség
- Kreativitás Kommunikációs készség
- Konfliktuskezelés Önbizalom
- Stresszkezelés Memória
- Megfigyelő képesség
- Precizitás
- Tény és tárgyszerű előadásmód (jelentésírás)
- Tárgyalás metodika
- Weboldal készítés
- Weboldal optimalizálás keresési találatok szempontjai alapján
 
Fontos még tudni, hogy a magánnyomozók plusz jogosítvánnyal nem rendelkeznek, jogaik ugyanazok, mint egy átlagembernek... Sőt, a törvényi szabályozás miatt néha  inkább korlátozottabbak a lehetőségeik, mint egy átlag embernek...

 Egy egyszerű példával illusztrálva:

  A megbízó meg akar figyeltetni egy embert, aki történetesen diplomata. Ebben az esetben a magánnyomozó „hivatalosan” nem vállalhatja el az ügyet, mert a törvény ezt számára nyomatékosan megtiltja (2005. évi CXXXIII. Törvény 35 paragrafus „a” pontja).

Ellentétben egy „képzett” magánszemély ezt a feladatot gond nélkül megoldhatja, ugyanis számára nincs ilyesfajta korlátozás...

Sokan érdeklődtek  tőlem az OKJ-s magánnyomozói képzésekkel kapcsolatosan, hogy mennyire van értelme, mire használható, lehet e dolgozni ezzel a végzettséggel,stb.

Röviden összefoglalnám a véleményemet:

Általában azoknak célszerű (és kell is) egy ilyen tanfolyamot elvégezni, akik előtte civil területen dolgoztak és vállalkozás formájában kívánnak magánnyomozással foglalkozni. Nyilván ehhez alapfeltétel a szakmai végzettség.

 
                Szeretném kihangsúlyozni, hogy OKJ-s oktatással nem foglalkozok és a közeljövőben sem tervezem ennek az oktatási módnak a bevezetését.
 
 
Azt azért fontos tudni,hogy pl. hatékony operatív megfigyelési kiképzés csak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál létezik. Megfelelő tudással és professzionális gyakorlattal csak az ott végzett emberek rendelkeznek.
 
 Cégszerű tevékenység elkezdéséhez adnék egy tanácsot minden érdeklődő számára. Mielőtt belefogna a cégalapításba célszerű a környezetében, illetve a kapcsolati rendszerében felmérést végezni, hogy lenne e egyáltalán igény nyomozati felkérésekre. Sokan ott követik el a hibát, hogy létrehozzák a céget és várnak a megbízóra, ami vagy jön vagy nem...

Lehetőség szerint előzetes felmérés után lehetséges megbízásra (megbízásokra) célszerű céget alapítani. Például, biztosító társaságokkal kötött szerződések, melyek biztosítási csalások felderítésére irányulnak. Sajnos, rendszeres megfigyelésekre kötött szerződések igen ritkák.

Ha valaki pusztán csak érdeklődés, kíváncsiság miatt szeretné elvégezni, akkor ha van rá pénze csak rajta. Egy dolgot viszont javasolnék, ha valaki magas szinten szeretne ebben a szakmában tevékenykedni, akkor célszerű minden elméleti és gyakorlati tudást elsajátítania a professzionális munkavégzéshez. Ehhez viszont egy OKJ-s tanfolyam önmagában kevés.

Az OKJ-s tanfolyamon elsajátítja a hallgató, amit a törvény előír, de olyan gyakorlatot nem szerez, ami a magánnyomozói gyakorlati feladatok ellátásához (pl. megfigyelés) igazából szükséges..

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem az OKJ-s tanfolyamok szervezőinek a hibája. Sajnos ahol "döntés születik" ott még nem jutottak el odáig, hogy erre a hiányosságra egységes megoldást találjanak, bár hozzáteszem, hogy érdemes lenne ezen a problémán elgondolkodni már csak azért is, hogy ne a képzetlen, gyakorlatlan magánnyomozók számát gyarapítsák. Célszerű lenne egy olyan oktatási tervet kidolgozni, ami az elméletet és a gyakorlatot is ötvözi..  

Keressen bennünket a Facebookon!
Részletekért kattintson a Gyakorlat-alapú oktatásunkról menüpontra, de kérdéseit felteheti e-mailben is a secret.watching@gmail.com címen vagy a Kapcsolat menüpont alatti űrlap segítségével.

 

Flag Counter

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Copyright MyCorp © 2019
Ingyenes webtárhely uCoz